Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama, gün geçtikçe daha fazla değer kazanan ve kazanmaya da devam edecek bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojiden bağımsız olarak hareket ettiğimiz bir gün bile geçmiyor diyebiliriz ve dolayısıyla internet tüm yaşantımıza dahil olmuş durumda artık. Peki ,Dijital Pazarlama nedir ve neden önemlidir? Dijital Pazarlama stratejilerinin önemi ve etkisi ne kadardır? Bu soruların cevabını vermeye çalışalım.

Kişisel Marka /İşletmelerin; hedef kitlelerine ulaşmak amacıyla arama motorları, sosyal medya ve çeşitli internet platformlarında gerçekleştirdikleri reklam faaliyetlerinin tümü dijital pazarlama olarak tanımlanabilir. Kişisel Marka/İşletmeler; marka bilinirliğini artırma, ziyaretçi sayısını arttırma ve daha fazla ziyaretçi çekme, doğru hedef kitleye ulaşma ve satışları artırma gibi amaçlarına  ulaşmak için dijital pazarlamaya yönelmektedir.

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama stratejisi belirlemeden yolunuza devam edebilir misiniz? Edebilirsiniz evet! Fakat etkili bir ilerleyiş elde edemeyebilirsiniz. Çevrimiçi ortam yani internet rekabetin çok fazla olduğu bir alandır. Her alanda rakipleriniz ile bir yarış halinde olacaksınız ve çağa ayak uydurabilmeniz demek, geri dönüşlerin sizi bir adım ileri götürmesi ile sonuçlanacaktır. Kısacası; dijital mecrada bir ilerleyiş istiyorsanız, koşullara ayak uydurmalısınız. Bu noktada da yardımınıza dijital pazarlama stratejileri koşmaktadır. Potansiyel kitlenize ulaşmak için etkili bir strateji belirlemelisiniz. Dijitalleşmenin bu denli hızlı ilerleyişinden payınızı almanız için bunu yapmanız önemli olmaktadır. Stratejilerinizi doğru belirleyebildiğiniz ölçüde markanızı büyütebilirsiniz. Zaman ve maliyet kaybının önüne geçmek için iyi oluşturulmuş planlamaya sahip olmalısınız.

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlamanın Farkları

Pazarlamada da belli bir strateji dahilinde hareket etmek gerekir. Doğru strateji etkili geri dönüşleri sağlayacağı  ve dolayısıyla tüm işleyişinize olumlu etki yapacağı için doğru adımlar atmak önemlidir. Pazarlamanın öneminin en net kanıtı olarak her geçen gün çağın gerektirdiği şekilde gelişmesi ve sürekli bir ilerleyiş halinde olması gösterilebilir. Peki, geleneksel olarak uygulanan pazarlama stratejileri ile teknolojik gelişmelerle hayatımıza dâhil olan dijital stratejilerin arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Maliyet:

Geleneksel pazarlamada basılı mecralar kullanılırken, dijital pazarlamada çevrimiçi ortamlardan bu süreç ilerlemektedir. Dijital pazarlamada, bu noktada geleneksel pazarlamaya oranla daha az bir bütçe kullanılmaktadır.

Zaman ve Süreklilik:

Geleneksel pazarlamada oluşturulan reklamlar belirli süre dahilinde kullanıcıya ulaşır. Dijital pazarlamada ise süre kısıtlaması olmadan günün her anında potansiyel müşteriye ulaşma imkanı elde edersiniz. Dolayısıyla dijital pazarlamada doğru hedef kitleye ulaşmak geleneksel pazarlamaya oranla daha kısa sürede gerçekleşir.

Etkileşim:

Dijital pazarlamanın en baskın olumlu yanı etkileşim noktasıdır. Geleneksel pazarlamada etkileşim tek yönlüdür. Kullanıcıların ürünü ya da hizmeti değerlendirmeleri ve verdikleri tepkileri ölçmek mümkün olmaz. Dijital pazarlama stratejilerinde ise tam tersi müşteri ile anlık etkileşimde bulunabilir ve aksamaların önüne geçebilirsiniz. Bilhassa sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen yöntemlerde hızlı dönüşler almanız daha net olmaktadır. Bu geri dönüşler ile birlikte eksikliklerin olmamasını sağlayabilirsiniz.

Analiz:

Dijital pazarlamanın en sevilen tarafı analizlere anlık olarak sahip olabiliyor olmanızdır. Veriler her an elinizin altında ve tüm doğruluğu ile sizlere iletilmektedir. Bu sayede ileri adımlarda yöneleceğiniz stratejileri belirleyebilir ve kendinizi duruma göre yönlendirebilirsiniz. Geleneksel pazarlamada bu şekilde bir şansınız olmaz, elde edeceğiniz sonuçların doğruluğu konusunda da kesin bir yargıya varmanız mümkün olmayabilir.

Hedef kitle ile iletişim:

Hedef kitle ile iletişim noktasında dijital pazarlamada yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenizi ve reklamların kimlerin karşısına çıkmasını istediğinizi yönetme şansına sahip olabilirken geleneksel pazarlamada bu şekilde bir olanak elde edemezsiniz. Geleneksel pazarlama ile reklamlarınız her zaman potansiyel müşterilere yönelik olmayabilirken dijital pazarlama ile direkt hedef kitleyi hedef alan strateji uygulayabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Türleri

Dijital Pazarlama türleri olarak kullanabilecek pek çok alternatif bulunmaktadır. En sık kullanılan dijital pazarlama çeşitleri olarak ; içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması, arama motoru pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, SEO, Influencer marketing olarak sıralanabilir. Ürün ve marka için uyumlu olduğu takdirde dilediğiniz yöntem üzerinden pazarlama faaliyeti gerçekleştirilebilir. Burada önemle üzerinde durulması gereken husus ise hedef kitlenin doğru belirlenmesi ve tercihin buna göre yapılması gerektiğidir. Yani diğer bir deyişle, hedef kitlenin yoğun olduğu mecralar üzerinde çalışmalara yoğunlaşılması daha doğru olmaktadır. Hedef kitlenin doğru tespiti ve analiz edilmesinin ardından, hangi dijital pazarlama kanalı üzerinde daha aktif olunacağının kararı verilebilir. Dijital pazarlama türleri şöyle sıralanabilir,

1. Arama Motoru Pazarlaması

Google başta olmak üzere çeşitli arama motorları üzerinden hizmet / ürün arayanlar için yürütülen reklam faaliyetleridir. Google Ads, en bilineni ve hızlı sonuç alınanıdır. Arama motoru reklamlarında işletmeler belirli anahtar kelimelerle yapılan aramalarda üstte yer almak için bir miktar ücret öder. Böylelikle Google’da arama gerçekleştiren kişinin önüne ödeme yapan işletmenin reklamı çıkar.Günümüzde sponsorlu yani ücretli reklamlar SEO’nun(Search Engine Optimization) yani organik olarak üst sırada yer alınmasını sağlayan yöntemin önüne geçmiştir.

2.Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması; sosyal medya platformalarının bir ürün ve hizmetin tanıtımının yapılması için kullanılmasıdır. Diğer bir deyişle sosyal medya platformları için özel içerikler üretilmesidir. Instagram, Facebook, Twitter, Tiktok, Linkedln gibi platformlar sosyal medya pazarlaması için uygun olan alanlardır.Ancak burada can alıcı olan husus, her bir platformun ayrı ayrı ele alınması ve kullanıcı davranışlarının doğru analiz edilmesidir.Sosyal medya pazarlaması çalışmalarında her bir platform için  ayrı içeriklerin oluşturulması gerekir. Sözgelimi ,Linkedln için ürettiğiniz içerik ile Instagram üzerinde aynı etkiyi yakalamanız mümkün olmayacaktır. Instagram için içerik oluştururken daha çok görsel üzerine yoğunlaşmak daha etkili bir sonuç verecek ya da Linkedln üzerinden bir reklam stratejisi izleneceği zaman daha profesyonel bir kitleye hitap edileceği göz ardı edilmemelidir. Reklam çalışmaları, pazarlama stratejileri olarak gerçekleştirilen her faaliyet sosyal medya pazarlaması yöntemine dâhil edilmektedir. Günümüzde kullanıcı yoğunluğunun en fazla olduğu platformlar sosyal medya platformlarıdır.Dolayısıyla bu alanda yapılacak olan çalışmalar ile daha fazla müşteriye erişmek çok daha kolay olacaktır.Veriler bu platformlarda kullanıcının demografik yapıları ve davranışlarına göre belirli bir gruplandırmaya tabi tutulur. Sosyal medya pazarlamasına yönelik çalışmalar ile birlikte daha faydalı sonuçlar elde edilebilir.

3.İçerik pazarlaması

İçerik Pazarlaması ,varolan kitleye ya da hedef kitleye ulaşmak amacıyla yürütülen bir pazarlama sürecidir. Yani içerik pazarlaması, hedef kitle ile iletişim kurmak ve potansiyel müşteri profilini yakalamak için sanal ortamda yazı, sesli fotoğraf, video ve grafik ile hazırlanan asıl amacı müşteriyi çekmek olan bir dijital pazarlama türüdür. İçerik pazarlamasında satış odaklı değil, potansiyel hedef kitle dikkate alınarak ilgi çekici içeriklerin oluşturulmasına odaklanılır. Günümüzde, içerik pazarlaması için herhangi bir kısıtlama yoktur, sosyal medya, web siteleri, blog ya da içerik pazarlamasına uygun kanallar üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. İçerik pazarlamasında başlangıç için satışa odaklanılmasa da, zamanla sadık hedef kitleye yönelimler olacak ve bu durum beraberinde  etkili geri dönüşler sağlayacaktır. Uzun vadeli geri dönüşler alınabilecek içerik pazarlamasını kullanarak sağlam adımlar atılabilir. Bu yönleriyle içerik pazarlaması, dijital pazarlama türleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.

4.E-posta Pazarlama

E-posta pazarlaması; ürün ve hizmetlerin tanıtılması için potansiyel müşteri kitlesine  e-posta servisleri üzerinden yürütülen bir reklam çalışmasıdır. E-posta pazarlaması ile reklam iki yöntem üzerinden gerçekleşir. İlki hedef kitleye etkileyecek reklamlara yer verildiği, diğeri ise tanıtım niteliğinde olan ve genel olarak yönlendirilen e-posta pazarlaması şeklinde gerçekleşmektedir. Birinde müşteriyi kampanyalardan haberdar etmek, diğerinde markanın tanıtımı ve müşterinin çekilmesi hedeflenir. E-posta yoluyla kampanya ve tanıtımları müşterilerinize gönderebilirsiniz. Bu yöntemin firmaya en büyük katkısı maliyetinin fazlasıyla düşük olmasıdır. E-posta pazarlaması, müşteri davranışlarını analiz olarak sunmaktadır, bu sayede firmalar gelecek adımları hakkında stratejilerini belirleme imkanı elde edebiliyor. E-mail marketing olarak bilinen, e-posta pazarlaması geçmişten günümüze klasikleşmiş bir pazarlama yöntemidir. E-ticaret siteleri için daha fazla önem arz eden bu yöntem doğru bir strateji ile potansiyel müşteriyi kazanmanın en etkili yoludur.

5.Arama Motoru Optimizasyonu –SEO(Search Engine Optimization)

SEO- Search Engine Optimization; Arama motoru optimizasyonu, arama motorları sonuç sayfalarında organik olarak üst sıralarda yer almak ve organik takipçi çekmek için kullanılan uzun vadeli bir çalışmadır. Çok fazla uğraş ve önem gerektirdiğinden yüksek maliyetlidir.Sponsorlu/ücretli reklamların daha hızlı sonuç vermesi ve ilk sayfanın ücretli reklamlarla domine edildiği günümüz şartlarında eski etkİsinden bir hayli uzaklaştığını söyleyebiliriz.

6.Influencer Marketing

  Influencer marketing, kanaat önderleri olarak sosyal medya da yer edinmiş yüksek takipçi sayılarına sahip kişi veya hesapların, profil etkileşimlerine bakılarak pazarlama kanalları üzerinde yapılan tanıtım çalışmaları olarak değerlendirilir. Markalar ürünlerini tanıtmak ya da belli bir ürünü ön plana çıkartmak için bu kanaat önderleriyle çalışmalar düzenler.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Mehmet Mertkan karatay

Son Yazılarımız
0
Would love your thoughts, please comment.x